Zwartboek

Langdurig zieken 2016

Tenniselleboog - Meningsverschillen tussen de huisarts en de controlearts over de toestand en de behandeling van de patiënt.

Het is het verhaal van een van mijn patiënten die aan zijn rechterarm een tenniselleboog heeft waardoor hij in februari twee weken ziek was. Hij heeft het werk hervat met pijn en drie weken geleden heeft hij het werk opnieuw moeten staken door de pijn.

Lees meer

Chronische vermoeidheid – Financiële moeilijkheden – Besparingen op de medische begeleiding – Schrik om haar statuut te verliezen wegens weinig medicatie

Vandaag krijg ik een vrouw van 58 op consultatie die terug depressief zou kunnen worden. Een aantal jaar geleden werd bij haar de diagnose van chronische vermoeidheidssyndroom gesteld. Vervolgens werd ze voor die problematiek behandeld in een universitair centrum, waar ze heeft leren leven met haar ziekte. De dokters hebben haar behandeling geleidelijk afgebouwd tot op het punt dat ze vandaag geen medicijnen meer moet nemen.

Lees meer

Arbeidsongeval – Blijvende ongeschiktheid – RVA-controle

In 2001 heb ik een arbeidsongeval gehad waarbij mijn hand (dat ik het meest gebruik) 2 maal ernstig werd verwond. Sindsdien heb ik een permanente arbeidsongeschiktheid van meer dan 33%. Sinds de nieuwe wetgeving van dit jaar heb ik al mijn papieren opnieuw moeten laten opmaken en terug opsturen naar de RVA

Lees meer

Verkeersongeval – druk en activiteitspieken – weigering aangepast werk

Een maand geleden ben ik slachtoffer geworden van een verkeersongeval. Ik kwam er gelukkig zonder al te veel kleerscheuren vanaf, maar hield er wel een whiplash aan over. Volgens de richtlijnen van de dokter is het aangewezen om zo snel mogelijk terug aan het werk te kunnen, want hoe sneller ik terug in de dagelijkse routine kon functioneren, hoe beter.

Lees meer

Verkeersongeval – invaliditeit – financiële problemen – stopgezette revalidatie

Een tweetal jaar geleden heeft een patiënt een verkeersongeval gehad. Op dat moment was hij 28 jaar en werkte hij nog niet lang genoeg om beroep te kunnen doen op een volwaardige ziekte-uitkering.

Lees meer

Ontslagen tijdens haar zwangerschap – man arbeidsongeschikt – hernia – uitkering te laat uitbetaald – financiële moeilijkheden

Gisteren kreeg ik een jonge vrouw op consultatie. 2015 was voor haar een zeer zwaar jaar: man was enkele maanden thuis met nekhernia, maar de werkgever maakte een fout en het gezin moest maanden wachten op de uitkering waar hij recht op had.

Lees meer

Beenhouwerij – grootwarenhuis – tenniselleboog – bestaan van aangepast werk maar weigering werkgever

Bert is 36 jaar, en al meer dan 10 jaar actief in de beenhouwerij van een grote supermarktketen. Door het uitbenen heeft hij nu een tenniselleboog. Acupunctuur, infiltratie met cortisone, kinesitherapie helpen niet.

Lees meer

Bouwvakker – Discushernia en knieartrose – invaliditeit – arbeidsgeschikt verklaard tegen het oordeel van de GTB en de behandelend geneesheer in

Een tijdje terug kreeg ik een patiënt op consultatie van boven de 50 jaar. Het is een bouwvakker die een leven lang gewroet heeft in de bouwsector en die nu langer dan een jaar werkongeschikt is door "recidiverende ischialgie ten gevolge van een ernstige discushernia, knieartrose en artrose van de schouders".

Lees meer

Postnatale depressie – adviserend geneesheer geeft advies voor werkhervatting

Een jonge vrouw met een postnatale depressie, gepaard gaande met ernstige angstaanvallen, staat nu reeds een half jaar op de ziekenkas. Na haar eerste kindje heeft zij dit ook te verduren gekregen en nu na de geboorte van het tweede dochtertje is het in alle hevigheid terug los gebarsten.

Lees meer

Automobielsector – Vruchteloze zoektocht naar werk – depressie – financiële problemen – Geweigerde arbeidsongeschiktheid

Na de gevolgen van de economische crisis ben ik mijn job als autoverkoper verloren in december 2009. Na een loopbaan van 30 jaar kom ik terecht in de werkloosheid. Ik ben ongeschoold (geen hogere diploma’s) en ben op dat moment 44 jaar.

Lees meer

Tillen zwaar materiaal – rugproblemen – geslaagde werkhervatting met aangepast werk

Vandaag een patiënt op raadpleging gehad die reeds drie maanden thuis heeft gezeten met hevige rugpijn. Hij wil absoluut terug gaan werken, maar op het werk moet hij meteen weer aan de slag met het heffen van zwaar materiaal.

Lees meer

Vrachtwagenchauffeur – ongeval – geen aangepaste stoel

In 2014 heb ik bij een ongeval mijn staartbeen gebroken. Sedertdien heb ik veel moeite met langdurige zitten. Dat maakte het zeer moeilijk om mijn job als vrachtwagenchauffeur uit te oefenen. Ik probeerde eerst om genoeg afwisseling te brengen in mijn zithouding, maar na verloop van tijd was ook dat niet langer voldoende om mijn werkdagen zonder last en pijn te volbrengen.

Lees meer

Poetsvrouw – artrose – geen aangepast werk – druk van het ziekenfonds om terug te gaan werken

Vandaag nog patiënte op raadpleging gehad van 58 jaar die altijd heeft gewerkt als poetsvrouw. Ze staat nu een tijdje op de dop en ze wordt telkens uitgenodigd om te gaan werken. Ze heeft veel klachten, vooral ter hoogte van haar rug en nek ten gevolge van artrose.

Lees meer

Mecanicien – hernia – ontslag na verzoek om aangepast werk

Ahmed is 43 jaar en oefent het beroep uit van mecanicien. Hij moet op dagelijkse basis lassen, banden vervangen, met voorhamer kloppen….kortom arbeidsintensieve inspanningen verrichten.

Lees meer

Zorgkundige- Personeelstekort – druk – burn-out – hervatting in dezelfde nefaste omstandigheden

Anita is een zorgkundige die door besparingen en een personeelstekort in een burn-out is terecht gekomen :

Telkens als ik bij mijn dokter kom, moet hij klachten behandelen die voortkomen uit mijn werksituatie. In het midden van juli vorig jaar was ik ten einde raad. Ik werkte met onaangepast materiaal, in te kleine ruimtes en onder zware tijdsdruk door personeelstekort.

Lees meer

Vrouw die werkt en het huishouden doet – Flexibel uurrooster en overbelasting – burn-out – geen aangepast werk – weigering hervallen in arbeidsongeschiktheid

Ik ben 36 jaar, ik heb 4 kinderen, en mijn man is invalide. Als mama en belangrijkste kostwinner voor het gezin heb ik altijd de volle 100 % gegeven, zowel thuis als op het werk. Jammer genoeg moest ik begin vorig jaar ( januari 2015) het werk stopzetten wegens burn-out en depressie. Dit was het resultaat van jarenlang mijn grenzen te hebben overschreden.

Lees meer

Metaalbewerker – intensieve lichamelijke belasting – rugproblemen – revalidatie – weigering aangepast werk

Een jonge metaalbewerker van 31 jaar komt op consultatie en doet zijn verhaal: Na een operatie aan de rug (disectomie 23/09/15) wegens intensieve belasting door hef-en sleurwerk moest ik op revalidatie gaan onder begeleiding van de kinesist.

Lees meer